מפגש ראשון | עמוד דיון
תקציר
הדיון
קריימר נגד סיינפלד : כתיבה אישית
-
x
צודק לחלוטין! אין דבר חשוב יותר מאשר האמת – אחד העמודים שעליו העולם עומד. אין ברירה אחרת גם אם ההשלכות לא תמיד חיוביות – בעינינו. אך לפי הדיון שנערך שוב ניתן לומר שהוא לא בהכרח חייב לשקר בסיפור הזה אלא להתמקד בצד אחר של התינוק / האשה ולדבר בשבח הצד הזה ועל ידי כך לא לפגוע באף אחד. יש הרבה זוויות ראיה שניתן להתייחס אליהם ועלינו לבחור בצד שלא יפגע במישהו אחר.
ההסתכלות הזו הובררה לי מתוך הדיונים שנערכו בסוגיה שלנו. מעניין!
-
x
נראה לי שהתנהגותה של קורדליה בסיפורו של המלך ליר תומכת בעמדתך. קורדליה מתנגדת לשנות את נאומה אף על פי שהיא יכולה להרוויח מזה. חשוב גם להדגיש שלא רק שהיא לא הרווחה "אקסטרה" היא אפילו תסבל בהמשך כתוצאה מנאומה. זאת דוגמה מצויינת למישהי שמוכנה לשלם את המחיר של אמירת האמת כשההשלכות הם לא חיוביות.
היינו יכולים לפרש אחרת את התנהגותה של קורדליה ולהגיד שהיא טיפשה ולא שהיא נאמנה לאמת. עם זאת, זה לא פרוש אפשרי כי אנו רואים שקורדליה מעדיפה באופן מודע להישאר נאמנה לאמת למרות המחיר. היא מדגישה שנאומה לא נובע מטיפשות כשהיא מודה למלך ליר שאכן היא צעירה (כמו ליר מכנה אותה בגלל תשובתה) אבל היא לא אכזרית כמו שהוא מציע אלא אמיתית.
מחלוקת : "כיצד מרקדין לפני הכלה" – כתיבה קבוצתית
לדעת מי מתאימות עמדות סיינפלד וקריימר ?
האם החלוקה הכרחית ?
האם יתכן שעמדתו של סיינפלד מסתדרת גם עם דעת בית שמאי וגם עם בית הלל
ולהיפך – האם יתכן שעמדתו של קריימר מסתדרת אף היא עם שתי הדעות
ניתוח מקורות
-
x
גם כאן, אני מציעה להסתכל על הסוגיא מנקודת מבטו של המספר/ מעלים מידע. איזה טובות / קרדיטים הוא חישב לקבל מכך שהעלה / לא העלה מידע.
מתוך האקטואליה המאוד מאוד עכשווית שלנו, ברור שיש ותמיד היו קשרי עיתונות- שלטון והפקת טובות הדדיות. לא באה להקל או להאשים אף אחד, אלא רק לציין זאת כגורם קובע במציאות התקשורתית.
הסיפור הזה מוסר מסר מורכב לגבי נושא אמירת האמת. בסיפור משקרים כמה דמויות ועושים את זה למטרות שונות.
הטווים/גנבים משקרים כדי להתעשר ולדעתי גם כדי להוכיח שהם הכי חכמים מכולם.
המלך ושאר האמה משקרים כדי לא להיחשב טיפשים.
הילד לא משקר כי לא אכפת לו מה האחרים חושבים ונראה לו אבסורדי שהמלך הוא ערום. לדעתי הוא תם כי הוא עוד לא מבין שאפשר לשקר הוא דרך להשיג מטרות.
המקור הזה מוסיף את התובנה ששקר הוא כלי שבני אדם משתמשים בו כדי להשיג מטרות מסויימות. זה מעלה את השאילה, לאיזו מטרות, ביזה מקרים, אם בכלל, כדאי/מומלץ/חייב לשקר?
זה גם מוסיף דגש לבחינה החבריתי של אמירת שקרים לבנים. שקר אפילו אם אנחנו לא מסכימים איתו איתו הוא נוהל מקובל בניהול יחסי האדם.
ורדית וילדשטיין
לדעתי סיינפלד צודק, מכיוון שהוא אמר את האמת לחבר אני חושבת שזה צריך להיות בדרך יותר נעימה אבל בסופו של דבר חבר אמיתי הוא חבר שיכול להגיד לך גם את הדברים המורכבים והפחות נעימים.
ליאת ארז
סיינפלד צודק כיון שחשוב להיות אמפטיים כלפי החברים שלנו ולקבל את האנשים שהם אוהבים.
שרה חבשוש
לדעתי חלק מן האמפתיה והדאגה לחברינו הוא לשקף עבורם כשלים בהתנהגותם ובחשיבתם והגנה עליהם מפני פגיעה, כמובן שהכל צריך להיות עם הרבה שיקול דעת.
מתן קלנגל
ההיתר שניתן לגבי השקרים הטיפוסיים שאנשים מספרים,
מתקיים רק בשלושה מקרים:
במלחמה ,כדי לגרום לפיוס בין אנשים
ובסיפור דברי הבעל לאשתו,
ובסיפור דבר האשה לבעלה
(בלשון נקייה כדי לגרום לפיוס ביניהם)
המקור הזה מלמד אותנו שיש דברים חשובים יותר מהאמת כל יחסים בין בני אדם
ורדית וילדשטיין
אני מסכימה עם התגובה של ליאת
ציפי פסלר-אלבו
אמת צריכה להאמר גם אם יש לכך מחיר.
ציפי פסלר-אלבו
אני חוזרת לעמדה הראשונית ומתוך התובנות שאספתי במהלך הקריאה של מקורות , דיעות ותגובות אני מעוניינת לשנות את הפרספקטיבה ושים את הדגש על הצד הדובר או שותק או מלהטט במילים – מה האינטרס שלו ?מה הוא מרויח או יפסיד כתוצאה מהפעולה/ אי פעולה. אני חושבת שהרווחתי תובנה זאת גם לעצמי עכשיו.
שירה קלנגל
"יאה וגם צריך להרוס אפילו את הקרוב לליבנו
כדי להציל את האמת"
המקור הזה מחזק את דברייך
רחלי רחבי טאוב
זה נורא לא נעים לומר לחבר את האמת על מה שהוא בחר. זה "הטעם" שלו..
ציפי פסלר-אלבו
זה אולי " לא נעים" אבל זה המחיר או המשמעות של להיות חבר
שירה קלנגל
לא לספר כדי לא לצער אותו
רויטל שמידע
שלושת השקרים המותרים
חיזוק לעמדתו של סיינפלד ניתן למצוא במקור זה שצרפת, ישנם מצבים בהם מותר לשקר והם קשורים לפיוס בין איש לאישה.
סיינפלד צודק כיאולי החבר יודע טוב יותר מה טיב הקשר בינו לחברתו, והוא מספיק בוגר ואחראי לשלוט בהחלטותיו. כמו כן, יש לכבד ולקבל החלטות של הזולת.
תמר אברהם
סיינפלד צודק כי אולי החבר יודע טוב יותר מה טיב הקשר בינו לחברתו, והוא מספיק בוגר ואחראי לשלוט בהחלטותיו. כמו כן, יש לכבד ולקבל החלטות של הזולת. מחיר אמירת האמת כבדה מדי אל מול החברות והדאגה לקרובינו.
לא צריך לספר כיוון שקרמר אדם מבוגר ומחפש מענה לצרכים שלו ואולי הזוגיות הזו היא מה שהוא צריך. הזוגיות הזו נותנת לו מענה למי שהוא, מחזקת אותו במקום של חולשה והחברות איתי (על אף שהיא חשובה) היא לא נותנת מענה לכל הצרכים האחרים.
רויטל שמידע
עם זאת, לאחר הדיון בשאלה מה נכון לעשות לומר אמת או לשבח בכל מצב.. אני חושבת שחשוב שהאמת תאמר.. אומנם היא צריכה להאמר בעדינות, מתוך שיקול דעת ובכל זאת יש לה מקום והיא חשובה. אחרת בהדרגה ולאורך זמן תיווצר סטייה קשה שאותה יהיה קשה יותר לתקן . מכפלת השקר
כשאדם מעורב רגשית במשהוא קשה מאד לדבר אל השכל שלו ולכן במקרה הזה אמירת האמת רק תזיק ליחסים בין קריימר לסיינפלד
מתן קלנגל
כשאדם מעורב רגשית במשהוא קשה מאד לדבר אל השכל שלו ולכן במקרה הזה אמירת האמת רק תזיק ליחסים בין קריימר לסיינפלד
מרב לוגסי
נכון סיינפלד צודק. אדם שישמור את דעותיו לעצמו
אמונה קוה
מסכימה עם מתן. יש מקרים בהם אמירת האמת לא תתרום ואפילו תזיק ולכן בהם עדיף לא לומר את האמת. כמו במקור שמדבר על "מחדל העיתונות במלחמת יום כיפור". (לא מצליחה להעתיק את הקישור בילקוט..)
עדינה פרנקל יונגרייז
כדאי לא לאמר, כי זה לא נעים, ולא ממש ענינך…. גם, לא בהכרך הם ישמעו אליך, וגם בטח אתה לא יודע את כל העובדות והפרטים.
חשוב לכבד את ההחלטות של חברינו וגם לתת להם מקום לטעות.
ניקול בורסוצקי
חשוב לכבד את ההחלטות של חברינו וגם לתת להם מקום לטעות. אחרי קראיה של המחלוקת של בית שמאי ובית הלל אפשר להדגיש עד כמה חשוב להתחשב בשני. כדאי אפילו לשקר כדי למנוע פגיעה בשני.
ליאת ארז
מסכימה בהחלט. אנחנו צריכים לתמוך ב חברינו ולקבל את ההחלטות שלו גם אם הן שונות משלנו
שרה חבשוש
יש גם אמת במה שסיינפלד טוען. כאשר אדם שבוי באמיתות מסוימות ומכוון למטרה מסוימת, קשה מאוד להאיר לו נקודות אחרות. לכן, לעיתים רבות עדיף לשתוק ולחכות לזמן מתאים.
מרב לוגסי
מסכימה עם סיינפלד בעיקר לאור המקורות האחרונים שקראתי. חבר טוב תפקידו לא לשפוט, והוא צריך לגרום לחברו תחושה טובה, ואפילו לשקר כדי לגרור שלום ולא מלחמה. בדיוק כפי שקראתי במקור של רונאל פישר שטוען שהאמת היא לא ערך מקודש אם היא פוגעת או גורמת למלחמה.
לילך שטרית
סיינפלד צודק כיוון שחבר טוב שרואה שחבר שלו מאושר ושטוב לו לא רוצה לפגוע בו ולהרוס קשר שיכול להצליח גם אם חושב שבת הזוג אינה מתאימה לו
הוא צודק משום שהחבר נקשר אליה רגשית, בעוד ההסתכלות שלנו קרה ואובייקטיבית, אבל הקשר הרגשי הוא בעצמו דבר חשוב וחבל לקלקלו
הראל שניר
הוא צודק משום שהחבר נקשר אליה רגשית, בעוד ההסתכלות שלנו קרה ואובייקטיבית, אבל הקשר הרגשי הוא בעצמו דבר חשוב וחבל לקלקלו.
לאחר תוספת העיון והדיון התחדדה ההבנה היכן יש לומר אמת והיכן לא, והדברים בהחלט מורכבים, אפילו לדעת בית הלל ובית שמאי – הם לא שחור ולבן מוחלטים (הרי לגבי הדוגמה של מקח בית שמאי הודו שיש לשקר, לכל הפחות ויתרו על הגנה על עמדתם).
כיצד מרקדין לפני הכלה?