להתחברות

סדנת מרכז בגין

היכרות עם מודלים להפעלה | עמוד דיון

תקציר

היכרות עם מודלים להפעלה

‏02/12/2019

מטרות היחידה

מטרות היחידה

היכרות עם מודלים שונים להפעלה של סוגיא.

תוצר היחידה

תוצר היחידה

יכולת בחירה בין מודלים פדגוגיים שונים והתאמתם לצרכי הכיתה הספציפית הרלוונטית.

המטלה

המטלה

בחירה והנמקה של המודל בו ירצו המשתלמים ליצור את הסוגיה שלהם.

סיכום

לדף ההנחיות לחץ כאן

לצפיה בהקלטת מפגש ההדרכה לחץ כאן

הדיון

ורדית וילדשטיין

3 תגובות
  • שאלה

    אודי ליאון

  • ורדית וילדשטיין

  • אודי ליאון

x

אני מורה לתנ"ך בכיתה ט מקדמת ,הספר שאני מלמדת- מלכים ב , פרק יז .שם מתואר הפיצול של ממלכת ישראל ויהודה וגלות ממלכת ישראל בעקבות מעשיהם. הנושא שבחרתי להמחיש דרכו את תוכן הדברים הוא בגידה. מהי בגידה וההשלכות שלה. אני חושבת שהמודל שהכי יתאים זה דילמה. אשמח לשמוע את חוות דעתך בנושא. תודה

שאלה

רחלי רחבי טאוב

תגובה אחת
  • x

    במודל הדילמה – צריך שתהיה התלבטות – בין לפחות שתי עמדות/ אפשרויות תגובה לסיטואציה. עמדות שונות  שניתן לנמק באופן משכנע את שתיהן .

    האם הדבר נכון לגבי שאלת הבגידה כאן ?

    האם היתה אלטרנטיבה ?

    האם ניתן למצא דוגמא מחיינו היום [ורצוי מחיי הילדים] שבה יש מקום להתלבטות דומה ?

    האם יש במקרא דוגמא דומה להתלבטות מהסוג שהיה כאן שניתן להשוותם ?

    מודל הדילמה – שיקולים
    תשובה

    מודל הדילמה – שיקולים

x

במסגרת הערכה חלופית בלשון, 30% לבגרות, אני בוחרת שהתלמידים יכתבו כתיבה טיעונית בנושא טלפונים ניידים בבית הספר – כן או לא ?

התלמידים שיתפו אותי שרובם הגיעו מבית ספר יסודי בלוד בו לא הותרה הכנסת טלפון נייד למתחם בית הספר. חלקם אמרו שהדבר איפשר להם תקשורת רבה יותר עם החברים, וייחלו לאותה מתכונת גם בתיכון, והרוב הגדול של הכיתה אמר שאין זכות על בית הספר לאסור שימוש בטלפון נייד, מלבד העובדה שאפשר, ואף רצוי להשתמש בטלפון הנייד ללמידה בכיתה. הם נתנו דוגמא לבחני קהות, למציאת מקורות ועוד.התלמידים יעזרו בשני מקורות

https://www.themarker.com/news/education/1.7802643. המקור הראשון שתומך באיסור על טלפונים ניידים.

והמקור השני שצביע על שימושים רבים לטלפון הנייד בהוראה ותומך בשימוש בו:https://digitalpedagogy.co/tag/%D7%98%D7%9C%D7%A4%D7%95%D7%A0%D7%99%D7%9D-%D7%A0%D7%99%D7%99%D7%93%D7%99%D7%9D-%D7%A9%D7%99%D7%9E%D7%95%D7%A9%D7%99%D7%9D-%D7%91%D7%94%D7%95%D7%A8%D7%90%D7%94במסגרת ההערכה החלופית, כל תלמיד יגיש לי מאמר טיעון בנושא, בו הוא יכתוב אם הוא תומך או מתנגד, ויבסס את הטיעון על פי הכללים שלמדנו : פתיחה, הבעת עמדה ברורה, 3 נימוקים, טענת נגד, הפרכה ומשפט מסכם. /

בחרתי דווקא במודל זה כי הוא מאוד משרת את הכתיבה הטיעונית, בה אנחנו, המורות ללשון, מתמקדות בכיתה י'. בכתיבה טיעונית תמיד יש דילמה, ובכתיבה זאת התלמיד מחוייב להצליח לכתוב דעה מפורשת ולנמק אותה.

כתיבה זאת משרתת גם תחומי מקצוע אחרים רבי מלל.

 

מרב לוגסי

תגובה אחת
  • אודי ליאון

x

יחסנו למיעוטים במדינת ישראל

 

כיתה י' 5 יחידות לימוד באנגלית.

המטרה הלימודית: קריאת טקסטים באנגלית וניתוחם, כתיבת טקסט טיעון והעברתו בע"פ מול הכיתה.

המטרה החינוכית: הבנה לעומק של היחס למיעוטים על פי מקורות חז"ל ואחרים ויציאה מתחום הסיסמאות.

שלב ראשון: כל תלמיד יגבש בינו לבין עצמו את עמדתו ויכתוב תמצות של טענותיו. לאחר מכן, כל תלמיד יגיב לתלמיד אחר שאיננו מסכים איתו.

שלב שני: התלמידים יתגבשו  לקבוצות על פי מידת הסכמתם לנושא ויחפשו מקורות התומכים בעמדתם.

משולם הוויט

תגובה אחת
  • אודי ליאון

שרה חבשוש

תגובה אחת
  • אודי ליאון

x

אני מורה ללשון בכיתה ח' ואני רוצה להתמקד בנושא – כתיבת טקסט טיעון. אני בוחרת בסוגיא "למידה דרך דילמה". הנושא שבחרתי הוא "רחבת הכניסה של בית הספר". רחבת הכניסה של בית ספרנו מושקעת להפליא בכך שיש ניצול השטח לתערוכות שונות, למשל ביום רבין ז"ל הוקמו שם תחנות וכל מחנכת הגיעה לשם עם כיתתה והתלמידים למדו בקבוצות כשהם זזים מתחנה לתחנה. באחת התחנות הייתה תערוכה של כובעים שהמחישה את הנושא של התחנה. בחג הסיגד היה מיצג של דמות מהקהילה האתיופית בליווי לוחות עליהם ציורים והסברים על החג שהכינו שכבת ז'. לוח הקיר שבכניסה יועד לנושא פרשת השבוע ובכל שבוע הקישוט מתחלף בהתאם. עוד לוח קיר שנמצא בשטח הוא כולו בנושא אומנות, בכל פעם אומן אחר. חשבתי לשלב את לימוד כתיבת טקסט טיעון עם נושא כה חשוב זה כדי להעלות את מודעות התלמידים בפינות המיוחדות שיש בבית ספרנו. לאחר לימוד מבנה טקסט הטיעון בכיתה (פתיחה, גוף סיום), אכתוב את הנושא על הלוח "כוחה של רחבת הכניסה של בית הספר: האם השקעה ברחבה זו תורמת לתלמידים, ואם כן- במה?" על מנת לבסס את דעתם, התלמידים (אפשר בזוגות) יוכלו לבחור פינה אחת או מיצג אחד שהוקם בעבר או קיים בהווה, דרך הבנת משמעות הפינה או המיצג – יחליטו האם הדבר תורם או לא. במהלך השיעור אשלח את התלמידים לרחבה, שיבחרו את הפינה שעל בסיסה יכתבו את הנימוק. תנועה פיזית במרחב הלימודי ולא רק בישיבה בכיתה – תורמת מאוד להנאה בלמידה וללמידה אקטיבית. בנוסף, אני מחנכת את הכיתה הזו וחשבתי לשלב את הנושא "אקלים בית ספרי" עם נושא זה, בהבאת טקסטים שקשורים בשני נושאים אלה ביחד ולחוד.

תמר אברהם

תגובה אחת
  • אודי ליאון

x

(אמונה+רויטל) בחרנו להשתמש ב"סוגיא" בשיעור חינוך בכיתה ט'. הנושא שחשבנו לעסוק בו הוא "ניתוח סיטואציות חברתיות דרך מודל אפר"ת" (אפר"ת – אירוע, פרשנות, רגש, תגובה) ברצוננו לעלות סיטואציות חברתיות שונות, ובכל סיטואציה התלמידים יצרכו לנתח את האירוע על פי מודל אפר"ת, לדון בפרשנויות שונות לאירועים ולראות את ההשלכות שלהם. כשהמטרה היא שבעזרת "סוגיא" יכירו התלמידים אפשרויות לפרשנויות אחרות ויגמישו את חשיבתם.

רויטל שמידע

תגובה אחת
  • אודי ליאון

ציפי פסלר-אלבו

תגובה אחת
  • אודי ליאון

הראל שניר

תגובה אחת
  • x

    הייי

    אני מלמדת את מקצועות רבי המלל בבית חולים לילדים מאושפזים במגוון גילאי החטיבה. השיעור מתקיים בקבוצות והגילאים מעורבים וכן ילדים מתרבויות שונות- ערבים, יהודים חרדים וחילונים ולכן השיעור צריך לגעת בכולם.

    אני מלמדת אותם תוכניות רפואיות כגון בדיקות דם, מדוע יש חום והכנסת עירוי ולכן חושבת שיתאים אם נעבוד יחד

    האם יש לך קבוצה?

     

    לילך שטרית

x

אני מלמדת אנגלית בחטיבה ובתיכון ואני רוצה לעשות שילוב של המודל של דילמות (מקצוע אחד) יחד עם המודל של שאילות מנחות בכיתה ט׳ שלי, קבוצה של 15 תלמידים. השנה אנחנו קוראים פעם ראשונה ספר באנגלית מקורי שקוראים לו Frindle. הספר הוא עוסק בעניין של כיצד נלודים מילים בשפה ועד כמה זה תהליך שאפשר ליזום אותו או ולהשפיע עליו.  הייתי רוצה להציג את הדילמה דרך הבעת הסכמה וחוסר הסכמה על המילים של המפטי דמפטי:

When I use a word, Humpty Dumpty said, in rather a scornful tone, it means just what I choose it to mean—neither more nor less.

Do you agree with Humpty Dumpty about how words work? Do you agree with him about the idea

that words mean what we choose them to mean?

מפני שהנושא הוא הדש ודורש קצת הנחייה אני רוצה לשלב את המודל של שאילות מנחות.  אני אתן כמה שאילות שונות לכל קבוצה של 3 תלמידים ואבקש מהם לשתף את שאר הכיתה בתהליך של למידה קבוצתית ושיתופית.

אחרי זה אני אבקש מהם לעמיק בתחום קשור לדילמה והשאילה היותר רחבה של כיצב מתפתחת שפה.  כל זה אני מקווה  יקרה בהקשר של קריאת הספר שאמור לחדד את הנושא וגם הוא בעצמו מציע את נקודות המבט השונות בנושא של מי שולט או לא שולט על תהליך התפתחות השפה.


 

ניקול בורסוצקי

תגובה אחת
  • x

    קודם כל – כל הכבוד ! נראית סוגיה עם הרבה "בשר". אני גם מאוד אוהב את הקטע הזה מהמפטי-דמטי (ואם תרצי יש לי דוגמאות קולנועיות מצ'פלין ומר' נחמן מברסלב שמתכתבים עם זה ).

    הניתוח של ההצעה הזו מחייב דיון יותר מעמיק אבל בתגובה ראשונה – יש לדעתי חסרון אחד בסיסי בהצעתך והיא שהשאלה המרכזית שלך לדעתי איננה שאלה פוריה מספיק !

    זה אמנם שייך ליחידה 4 אבל מכיוון שכבר התחלנו בה אז אני מזכיר את הדבר הכי חשוב בדילמה והוא שיהיו לה לפחות שתי תשובות שונות בעלות ערך אמיתי – שיש סיכוי אמיתי שהתלמידים יוכלו לתמוך ברצינות בכל אחת מהדעות .

    מנסיוני , הקושי האמיתי של רבים מאתנו לגבי חשיבה על דילמות הוא שאנו מציגים דילמות שדי ברור לנו מה אנחנו מצפים מהתלמידים לענות .

    בשיחת ההדרכה האחרונה [של יחידה 4] שוחחתי על כך עם משולם לגבי הצעתו בנושא המיעוטים . ממליץ להקשיב שם לשיחה לגבי ההבדל בין שאלה כמו :  "יחסנו למיעוטים "  לבין שאלה פוריה יותר כמו "גירוש ילדי מהגרים לא חוקיים" או "העדפה מתקנת לאתיופים" וכו' .

    אודי ליאון

לילך שטרית

תגובה אחת
  • שאלה

    אודי ליאון

מתן קלנגל

תגובה אחת
  • x

    המטרה במטלה זו [בשונה מהמטה ביחידה הבאה] הייתה להגדיר באיזה מהמודלים השונים האפשריים להפעלת סוגיה תרצה לפעול (ממליץ שתצפה במפגש המוקלט של מטלה זו  כאן]

    אודי ליאון

תגובות אחרונות

user profile image
אודי ליאון
12.12.2019 20:29

רעיון מרתק ! האם יש לך מישהו מהתחום של המדעים שיוכל לסייע לך בכך ?

user profile image
אודי ליאון
12.12.2019 20:06
קודם כל – כל הכבוד ! נראית סוגיה עם הרבה "בשר"!
אני גם מאוד אוהב את הקטע הזה מהמפטי-דמטי
(אם תרצי יש לי דוגמאות קולנועיות מצ'פלין ומר' נחמן מברסלב שמתכתבים עם זה ).

 

הניתוח של ההצעה הזו מחייב דיון יותר מעמיק אבל בתגובה ראשונה –
יש לדעתי חסרון אחד בסיסי בהצעתך
והיא שהשאלה המרכזית שלך לדעתי איננה שאלה פוריה מספיק !

זה אמנם שייך ליחידה 4 אבל מכיוון שכבר התחלנו בה אז אני מזכיר את הדבר הכי חשוב בדילמה
והוא שיהיו לה לפחות שתי תשובות שונות בעלות ערך אמיתי –
שיש סיכוי אמיתי שהתלמידים יוכלו לתמוך ברצינות בכל אחת מהדעות .

מנסיוני , הקושי האמיתי של רבים מאתנו לגבי חשיבה על דילמות הוא
שאנו מציגים דילמות שדי ברור לנו מה אנחנו מצפים מהתלמידים לענות .

בשיחת ההדרכה האחרונה
שוחחתי על כך עם משולם לגבי הצעתו בנושא המיעוטים .

ממליץ להקשיב שם בשיחה המוקלטת לגבי ההבדל בין שאלה כמו :  "יחסנו למיעוטים "
לבין שאלה פוריה יותר כמו "גירוש ילדי מהגרים לא חוקיים"
או "העדפה מתקנת לאתיופים" וכו' .

user profile image
לילך שטרית
10.12.2019 19:37
אני מלמדת את מקצועות רבי המלל בבית חולים לילדים מאושפזים במגוון גילאי החטיבה.

השיעור מתקיים בקבוצות והגילאים מעורבים וכן ילדים מתרבויות שונות- ערבים, יהודים חרדים וחילונים

ולכן השיעור צריך לגעת בכולם.

אני מלמדת אותם תוכניות רפואיות כגון בדיקות דם, מדוע יש חום והכנסת עירוי

ולכן חושבת שיתאים אם נעבוד יחד -האם יש לך קבוצה?

 

user profile image
אודי ליאון
10.12.2019 1:36

המטרה במטלה זו (בשונה מהמטה ביחידה הבאה) הייתה להגדיר באיזה מהמודלים השונים האפשריים להפעלת סוגיה תרצה לפעול (ממליץ שתצפה במפגש המוקלט של מטלה זו  כאן)

user profile image
מתן קלנגל
9.12.2019 22:20

אני ר"מ בישיבה תיכונית ומלמד 14 שעות שבועיות גמרא הנושא שלי הוא מדוע ללמוד גמרא? השאלה חוזרת על עצמה לעיתים קרובות מכמה סיבות 1. מספר בשעות 2. הקושי בלימוד 3. כמה זה רלוונטי לימנו 4. למה לא ללמוד ספר הלכה פסוקה במקום

user profile image
לילך שטרית
3.12.2019 11:40
אני מלמדת את מקצועות רבי המלל בבית חולים לילדים מאושפזים במגוון גילאי החטיבה. השיעור מתקיים בקבוצות והגילאים מעורבים וכן ילדים מתרבויות שונות- ערבים, יהודים חרדים וחילונים ולכן השיעור צריך לגעת בכולם. לכן אני חושבת שלמידה מבוססת דילמות מולטידיספלינרית תתאים ביותר לשיעורים שלי. הדוגמא:  לימוד משולב של לשון עברית+מדעים (גוף האדם ובדיקות בבית החולים) . כאן יצרו התלמידים בעצמם סוגיות על בסיס מקורות מידע שונים שאציג בפניהם. למשל שיעור בנושא בדיקת דם אציג בפניהם דגם ונלמד על מחזור הדם ובשיעור אכניס גם טקסט מידעי וסיפורי ונלמד סוגי טקסטים שונים כך יכנס מקצוע הלשון עברית וטקסטים ממאגרי מידע שונים ובשתי שפות כך ילמדו גם שפה גם סוגי טקסט וגם מדעים-שיעור על בדיקת דם ומחזור הדם. המטרה לעורר שיח בקבוצה
user profile image
ניקול בורסוצקי
3.12.2019 0:38
אני מלמדת אנגלית בחטיבה ובתיכון ואני רוצה לעשות שילוב של המודל של דילמות (מקצוע אחד) יחד עם המודל של שאילות מנחות בכיתה ט׳ שלי, קבוצה של 15 תלמידים. השנה אנחנו קוראים פעם ראשונה ספר באנגלית מקורי שקוראים לו Frindle. הספר הוא עוסק בעניין של כיצד נולדים מילים בשפה ועד כמה זה תהליך שאפשר ליזום אותו או ולהשפיע עליו.  הייתי רוצה להציג את הדילמה דרך הבעת הסכמה וחוסר הסכמה על המילים של המפטי דמפטי:

When I use a word, Humpty Dumpty said, in rather a scornful tone, it means just what I choose it to mean—neither more nor less.

Do you agree with Humpty Dumpty about how words work? Do you agree with him about the idea

that words mean what we choose them to mean?

מפני שהנושא הוא הדש ודורש קצת הנחייה אני רוצה לשלב את המודל של שאילות מנחות.  אני אתן כמה שאילות שונות לכל קבוצה של 3 תלמידים ואבקש מהם לשתף את שאר הכיתה בתהליך של למידה קבוצתית ושיתופית.

אחרי זה אני אבקש מהם להעמיק בתחום קשור לדילמה והשאילה היותר רחבה של כיצב מתפתחת שפה.  כל זה אני מקווה יקרה בהקשר של קריאת הספר שאמור לחדד את הנושא וגם הוא בעצמו מציע את נקודות המבט השונות בנושא של מי שולט או לא שולט על תהליך התפתחות השפה.


 

user profile image
הראל שניר
2.12.2019 23:11
אני מלמד מדעים בכיתה י, ולכן המודל שיתאים לי הוא מודל השאלות המנחות, משום שאינני רוצה להשקיע את זמנה של הכיתה (במקצוע זה) בדילמות מוסריות מסביב לסוגיה מדעית אלא בלימוד מדע אמפירי שעיקרו עובדות המתגלות בתצפיות וניסויים. הנושא יהיה חושי האדם, כל קבוצה תבחר אחד מן החושים והשאלות המנחות יהיו: – מהי התופעה הפיזיקלית שהחוש רגיש לה? (גל קול, גל אור וכו'), יש לתאר את התופעה. – מהם מנגנוני הקליטה של החוש, יש להתייחס לטכניקת הקליטה עצמה וכן למיקום המנגנון על הגוף, לאמצעי סינון רעש, לסוגיית תחום הקלט (מבין כל מה שהמציאות משדרת) – מדוע דווקא תחום זה, השוואה לחוש המקביל אצל בעלי חיים שונים, מיקום איבר החישה בגוף האדם – מדוע דווקא שם. – סכנות וליקויים בחוש זה ודרכי ההתמודדות של הגוף ושל הרפואה. בשלב הסופי תהיה אינטראקציה בין הקבוצות כאשר כל קבוצה תצטרך לאתר קבוצה אחרת ולחשוב ביחד על סיטואציה בה שני החושים נדרשים, ולהשוות – מי מהם יהיה יעיל יותר (כגון – הליכה בג'ונגל, משחק מחשב, שחיה, בחירת ירקות, אכילה ועוד ועוד), כיצד הם יעבדו יחד, האם הם יכולים לשפר זה את תפקודו של זה? לפצות זה על חסרונותיו של זה? ואולי להפריע לתפקוד של החוש השני (כגון הצורך לעצום עיניים כשמבקשים להקשיב היטב).  
user profile image
אודי ליאון
2.12.2019 18:32

הכיוון נראה לי עם פונטציאל . אם אני מבין נכון אז הכיוון שלכן הוא מודל דילמה ? אם כן אני מאוד ממליץ לכן לקרא את ההערות שהצעתי לתמר אברהם כאן

user profile image
אודי ליאון
2.12.2019 16:55

לא בטוח שהבנתי למה בדיוק הכוונה אבל נשמע מסקרן ומענין

משתתפים